2010-01-10

2009 olvasmányai

Ezt a bejegyzést már régen szerettem volna megírni, de nem ment egy szuszra, így várni kellett a hétvégére. Most is csak kis kiegészítésekkel tudom majd közzé tenni, de remélem, minél hamarébb.

Tavaly számszerűsítve 22 irodalmi művet olvastam, tudom, ez így kevésnek tűnik, de hát nagyon sok munkám és másod munkám volt, így azokhoz azért rengeteget olvastam, csak hát azt ugye nem pont a kikapcsolódás okán. Nem mindegyikhez írok majd ajánlót, csak amelyiket tényleg jó szívvel tudom nektek is javasolni.

1. Lawrence Block: Bérgyilkos a célkeresztben

2. Yann Martel: Pi élete
Nagyon érdekes könyv. Magamtól azt hiszem nem választottam volna, de csakúgy, mint az elsőnek olvasott darabot is, egy nagyon kedves baráti pártól kaptam karácsonyra - két egymást követő karácsonyra, csak így jöttek ki az olvasásban.
Egy olyan indiai kisfiúról szól a történet, akit a világ vallásai közül 4 – név szerint a katolicizmus, a zsidó vallás, az iszlám és természetesen a hinduizmus is megtalált, így egyszerre. És képzeljétek, így és csak is így találta meg a lelki békéét, de a történet igazából nem is erről szól. Olyan családba született Pí Patel indiában, akiknek egy állatkertjük volt, tehát nem a legszegényebbek közül érkezett. A család egyszer csak úgy dönt, hogy áthelyezi állatkertjét az Amerikai kontinens északi felére, ezért hajóra – óriás óceánjáró teherhajóra - száll az állatokkal együtt, van némi Noés felhangja sztorinak? – talán nem is véletlen. A sérthetetlennek hitt vízi jármű azonban egy óriási viharban elsüllyed, a hajón utazók közül nem sokan maradnak életben. Pí, egy orángután, egy tigris és egy matróz……meg egy mentőcsónak. Hogy lehet mégis csak eljutni a világ túlfelére ezzel a felállással, ki marad életben, miért az ember a teremtés koronája? Ilyen kérdések juthatnak eszünkbe, egészen addig pontig, amíg a kórházba nem érkeznek meg a teherhajó japán tulajdonosai, hogy kikérdezzék Pí-t arról a végzetes éjszakáról….
Ha valaki elolvasta, szeretnék vele beszélgetni a mű végéről!!!

3. Spiró György: Álmodtam neked

4. Bartis Attila: A kéklő pára
Bartis Attila rajongó lettem, pedig ez egy novellás kötet, méghozzá nem is túl hosszú művekkel, de egyszerűen annyira jók ezek az írások, hogy nekem egyesével töltötték ki az estéimet.

5. Milan Kundera: Lassúság

6. Szabó Magda: Az ajtó
Azt hiszem Dóra fogalmazta meg egyszer Szabó Magdával kapcsolatosan azt, hogy valamiért a pasik őt női írónak tartják, és nem is gondolják a műveit örök érvényűnek. Pedig azt kell, hogy mondjam, hogy Szabó Magda örök érvényű, lehet, hogy csak a nőknek, de ezt akkor sajnálják a férfiak, mert nagyon sok érzelmet, életszagú történetet és gondolkodni valót veszítenek az életükből.

Ez a mű megrázó, hetekig a hatása alatt voltam. Egyszerűen az emberi kapcsolatok, a hétköznapok, az egymás mellett élő világok, a József Attilai elidegenedés, és az ettől érzelmileg felőrlődő emberek világa…..nem tudok mást írni. Nők olvassák, férfiak meg döntsék el, hogy belefér-e az érzelmi világukba!

7. Charlie Chaplin élete
8. Márai Sándor: Eszter hagyatéka + 3 kisregény
9. Rejtő Jenő: Járőr a szaharában, A fehér folt

10. Kate Kerrigan: The Miracle of Grace
11. Anonyma: Egy nő Berlinben
12. Frank Schatzig: Raj
13-19. J. K. Rowling: Harry Potter sorozat - most magyarul
20. Móricz Zsigmond: Rokonok

21. Fannie Flag: Sült zöld paradicsom
22. Ljudmilla Ulickaja: Daniel Stein - Tolmács

Majd még folytatom, de most már közzéteszem, mert soha nem lesz publikálva, így meg legalább lesz kényszer, hogy miért írjam meg a többit is. :)

Nincsenek megjegyzések: