2008-12-03

kongói hegyi gorillák

Mivel már tudjátok, hogy mi az én nagy álmom, ezért megosztom veletek az alábbi hírt.
Nagyon örülök az ilyen híreknek, szeretném ha a hegyi gorillák nem tűnnének el a föld színéről.

Meglepetés várta a gorillaőröket a kongói dzsungelben - kép2008. december 3., szerda, 8:25

Néhány napja adtunk hírt róla, hogy több mint 14 hónap után kezdenek visszatérni őrhelyeikre azok a vadőrök, akik a véres polgárháború miatt menekültek el a Kongói Demokratikus Köztársaság területén lévő Virunga Nemzeti Parkból, amely a hegyi gorillák legfontosabb menedéke. Az őrök most újraszámlálták a gorillákat, és igencsak meglepődtek, amikor kiderült, a háború évei alatt az átlagosnál nagyobb volt a szaporulat.

Visszatértük után a vadőrök nekiláttak a gorillaállomány feltérképezésének. Az utolsó számláláskor, 2007 augusztusában 72 "emberhez szokott" és mintegy 120 "vad" gorilla élt a rezervátumban. Az egyhónapos számlálás eredménye meglepte a szakembereket: az egyik 30 egyedből álló gorillacsapatban öt új kölyköt találtak. Az elmúlt 11 év során átlagosan kevesebb mint két kölyök született évente. Öt új kölyök alig több mint egy év alatt a 30 egyedből álló gorillacsapat életében mintegy 15 százalékos növekedés, ami rendkívüli hír - nyilatkozta Emmanuel de Merode, a Park igazgatója.

Az adatokat feljegyző Innocent Mburanumwe (balra) és Sekibibi Dareke (jobbra) vadőrt egy kifejlett gorilla figyeli a Mikeno-hegy oldalában 2008. november 28-án

A Föld mintegy 700 hegyi gorillája közül 200-nak a Virunga Nemzeti Park az otthona
[origo]

1 megjegyzés:

Sofie írta...

örülünk :-)